Norrsken Jönköping & Gränna

mar 7, 2022 | Media

Har du sett norrsken i Jönköping eller Gränna? Senaste tiden har det varit möjligt att se detta vackra sken flera gånger. Bilderna under blev tagna i Februari 2022.

Timelapse, norrsken i Gränna, Jönköping

Om du vill använda bilderna på denna sida som privatperson (icke-kommersiellt) går det bra om du länkar till vår hemsida i anknytning till bilden.
Så här: ”Bild: Digna Reklambyrå

Företag som vill använda bilderna kan kontakta oss.

Kort om norrsken

Norrsken, eller polarsken som det också kallas är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar accelereras till höga energier i jordens magnetosfär, och sedan kraschar i atmosfären.

Från Wikipedia:

”Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket gör att polarskenet huvudsakligen uppträder i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler.

Polarsken, latin aurora, på norra halvklotet kallas norrsken, latin aurora borealis, och på södra halvklotet sydsken, latin aurora australis. Det senare begreppet används dock sällan och norrsken används ofta (om än lite slarvigt) som en synonym till polarsken i allmänhet.

…Det latinska namnet är alltså något missvisande eftersom polarskenet till skillnad från morgonrodnaden inte är reflekterat solljus.”

Hur vanligt är norrsken i Jönköping och Gränna?

norrsken i Gränna, jönköping
Norrsken i Gränna, Jönköping, Februari 2022

Norrsken i Jönköping / Gränna är inte väldigt vanligt. Det kan ses lite grann då och då, men det är ytterst ovanligt att man kan se detta naturfenomen så många gånger på en vinter, och med så korta mellanrum. Senaste månaderna har bjudit på flera fina stunder. Det är inte alltid så lätt att se det med blotta ögat på denna breddgrad. När bilderna på norrskenet ovan togs sågs ett svagt ljust sken över himlen med ögat. Genom kameran kunde man se betydligt mer.

Om Digna Reklambyrå

Digna är en reklambyrå i Jönköping / Gränna som erbjuder tjänster inom marknadsföring, grafisk design, webbutveckling, media och företagsekonomi. Vi är Google Ads-certifierade. Ta kontakt så hjälper vi dig med ditt nästa projekt!