Vad kostar en logotyp?

sep 3, 2019 | Grafisk design, Grafisk designer

Vad kostar en logotyp? Vilket pris är du villig att betala?

Vad kostar en logotyp? ”Att designa en logotyp är en enkel sak, det kan inte kosta mycket”. Ja så säger vissa. Då söker man sig ofta till den billigaste lösningen man kan hitta, och då får man resultat därefter.

Väletablerade företag kan lägga hundratusentals ja till och med miljontals kronor på att förnya sin logotyp. Varför? Jo, de har förstått att deras logo är kärnan i deras varumärke, och att det är viktigt att den skräddarsys. Lägger man resurser på en logo får man inte bara en logo som man blir nöjd med över tid, men också en som kan spegla kärnan i sin verksamhet.

Pris för en logotyp varierar

Det är sant att en logo kan designas på 5 minuter. Då får du en lite genomtänkt logo, och inte speciellt unik. Arbetet med en logo kan å andra sidan ta flera månader, med både planering, utvärdering och utförandet av grafisk design. Man kan göra en plan (grafisk profil) som inkluderar vilket typsnitt och vilka färger som ska användas, samt på vilket sätt de ska och inte ska användas. Då får man en mycket genomtänkt produkt, och utvecklad profil för sitt varumärke.

Man behöver självklart inte lägga så mycket som två månaders arbete på en logo. Du behöver heller inte lägga 1 miljon kronor för att få en logo. Men man ska veta att processen för att få fram en genomtänkt logotyp är mer än att bara designa något snabbt. Ibland kontaktar en kund mig och vill att jag designar något snabbt och enkelt. Det går självklart att göra det, men resultatet blir inte det samma om man tar lite mer tid.

Vad behöver du, eller din verksamhet? Detta är viktigt att tänka över. Sedan kan man börja titta på priser. Vad kostar en logotyp, på ett ungefär? Digna reklambyrå tar för närvarande från 4900 kr exkl. moms för en logo. Paketpris kan också vara en fördel. Se några exempel på designade logotyper här.

Är du nyfiken mer på vilka moment som bör vara på plats för att skapa en bra logo? Läs vårat inlägg om 4 steg till en färdig designad logo.

Få offert på logotyp

Hör av dig till oss, så tittar vi på hur vi bäst kan hjälpa dig.

Andra nyttiga resurser inom grafisk design